top of page
Search

Διαταραχές Σίτισης - Προσέγγιση SOS



Τι είναι η διαταραχή σίτισης;


Ως διαταραχή σίτισης ορίζουμε τη δυσκολία ενός ανθρώπου να φάει ένα εύρος φαγητών, σε κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να αναπτύσσεται σωματικά. Εκτιμάται ότι το 25-33% των παιδιών, δηλαδή περίπου 1 στα 3 παιδιά έχει κάποια δυσκολία στη σίτιση ή στη σωματική ανάπτυξη κατά τα πρώτα 5-10 χρόνια της ζωής του.


Προσέγγιση SOS


Στην προσέγγιση SOS, η διαταραχή σίτισης θεωρείται η κορυφή του παγόβουνου, καθώς όλοι βλέπουν ότι το παιδί έχει δυσκολίες στη σίτιση ή στο να πάρει βάρος, αλλά όπως και σε ένα παγόβουνο, το κομμάτι που βυθίζει το πλοίο είναι αυτό που δεν βλέπουμε. Η προσέγγιση SOS δίνει βάση στη διαδοχική σειρά με την οποία αποδεχόμαστε το φαγητό, στις στοματικές κινήσεις που είναι απαραίτητες κατά τη σίτιση και στις αισθητηριακές δυσκολίες που μπορεί να επηρεάζουν τη σίτιση. Μια διεπιστημονική ομάδα πολλών ειδικοτήτων αξιολογεί και αντιμετωπίζει το παιδί ως «όλον», ερευνώντας όλους τους λόγους για τους οποίους το παιδί μπορεί να εμφανίζει τη δυσκολία στη σίτιση, οι οποίοι είναι:


Οργανικά προβλήματα


Κινητικές δυσκολίες


Δυσκολίες στην αισθητηριακή επεξεργασία


Δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω μάθησης, συμπεριφοράς ή νόησης


Αναπτυξιακές δυσκολίες


Διατροφικές δυσκολίες


Περιβαλλοντικές δυσκολίες


Στο κέντρο μας υπάρχουν θεραπευτές εκπαιδευμένοι στην προσέγγιση SOS, για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 
 
 

Comments


Thanks for submitting!

Αρκαδίας 16Α Περιστέρι - Τ.Κ 12132
ΤΗΛ. (210) - 5777616
FAX. (210) – 5786387
Εmail. paidioik@otenet.gr


  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

© 2025 by GP Digital Marketing

bottom of page